Interactions between the European starling, Sturnus vulgaris, and native birds of Argentina for cavity use

Article, Report Spanish OPEN
Ibañez, Lucía Mariel; Girini, Juan Manuel; Palacio, Facundo Xavier; Fiorini, Vanina Dafne; Montalti, Diego;
(2017)
  • Publisher: Instituto de Biología
  • Related identifiers: doi: 10.1016/j.rmb.2017.03.009
  • Subject: Ciencias Biológicas | Otras Ciencias Biológicas | Cavidades en árboles | Tree cavity | Competition | Competencia | Especie introducida | CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS | Native birds | Nesting | Aves nativas | Nidificación | Introduced species

El estornino pinto, Sturnus vulgaris, es un ave introducida en Argentina que nidifica en cavidades y puede desplazar a otras aves de sus nidos. Durante las temporadas reproductivas 2010 y 2011 observamos en el parque Pereyra Iraola 3 intentos de usurpación de nidos de a... View more
  • References (12)
    12 references, page 1 of 2

    Di Sallo, F. G. y Segura, L. N. (2014). Nidificación del estornino pinto (Sturnus vulgaris) en un nido de Len˜atero (Anumbius annumbi) en el noreste de la provincia de Buenos Aires, Argentina. Nuestras Aves, 59, 13-15.

    Feare, C. J. (1984). The starling. Oxford, EUA: Oxford University Press.

    Iban˜ez, L. M., Girini, J. M., Palacio, F. X. y Montalti, D. (2014). Nidificación y alimentación de psitácidos introducidos en el noreste de la provincia de Buenos Aires, Argentina. Hornero, 29, 13-22.

    Ingold, D. J. (1996). Delayed nesting decreases reproductive success in Northern Flickers: implications for competition with European starlings. Journal of Field Ornithology, 67, 321-326.

    Kerpez, T. A. y Smith, N. S. (1990). Competition between European Starlings and native woodpeckers for nest cavities in saguaros. Auk, 107, 367-375.

    Lowe, S., Browne, M., Boudjelas, S. y de Poorter, M. (2000). 100 of the world's worst invasive alien species: a selection from the global invasive species database. Auckland: Invasive Species Specialist Group, Species Survival Commission, World Conservation Union (IUCN), University of Auckland.

    Mazgajski, T. D. (2000). Competition for nest sites between the starling and other cavity nesters. Acta Ornithologica, 35, 103-107.

    Palacio, F. X., Maragliano, R. E. y Montalti, D. (2016). Functional role of the invasive European Starling (Sturnus vulgaris) in Argentina. Emu, 116, 387-393.

    Pérez, J. (1988). Estornino pinto en la Capital Federal. Nuestras Aves, 17, 14.

    Peris, S. P. A., Soave, G. E., Camperi, A. R., Darrieu, C. A. y Aramburu, R. M. (2005). Range expansion of the European Starling Sturnus vulgaris in Argentina. Ardeola, 52, 359-364.

  • Metrics